Jste zde

Nahradí měnič za 7 a více dolarů klasickou 7805?

Výrobce spínaných měničů, společnost TRACOPOWER, po více než půl roce opět vypouští do světa tiskovou zprávu a jak se zdá, bude mezi vývojáři na obou stranách znovu budit emoce!

Výrobce spínaných měničů, společnost TRACOPOWER, po více než půl roce opět vypouští do světa tiskovou zprávu a jak se zdá, bude mezi vývojáři na obou stranách znovu budit emoce! Tentokrát se jedná o 1 A neizolované snižující spínané měniče řady

 
  • TSRN-1 (s drátovými vývody do vrtaných otvorů) a řady
  • TSRN-1SM (provedení SMD)
 
s nimiž spouští vysoce účinnou alternativu k docela běžným, kladným i záporným, 3vývodovým lineárním stabilizátorům typu LM78xx a LM79xx.
 
 
Spínané „krabičky“ nabízí široký vstupní rozsah až do 42 VDC. Provedení pro montáž do děr zahrnují celkem devět modelů s pevným výstupním napětím od 1,5 VDC až do 15 VDC, zatímco pět modelů v SMD provedení podporuje nastavitelný výstup, tj. od 1,2 VDC až do 15,5 VDC. Všechny regulační obvody lze provozovat s kladným i záporným výstupním napětím. Verze, osazované do vrtaných otvorů, se tak stávají jakousi náhradou za méně účinné lineární stabilizátory řad 78xx a 79xx, přičemž lze vybírat z rovného nebo také zahnutého provedení tří „nožiček“.
 
 
 
Co rozhodně potěší je vysoká účinnost až 95 %, takže si čip nežádá chladič ani žádný jiný kontakt se šasi přístroje
 
 
Nové spínané měniče by měly dle vyjádření výrobce na vhodných místech nahradit běžné stabilizátory hned z několika důvodů – jedná se o
 
  • větší přesnost výstupního napětí,
  • menší odběr v režimu standby,
  • výrazně širší vstupní rozsah a také
  • skutečnost, že ke své činnosti nevyžadují vnější kapacity
 
(což ovšem dle dodávané dokumentace nemusí být pokaždé pravda).
 
Příklad zapojení drátových verzí
 
Co rozhodně potěší je vysoká účinnost až 95 %, takže si čip nežádá chladič ani žádný jiný kontakt se šasi přístroje. SMD verze lze při plném zatížení provozovat až do +55 °C a modely, osazované do děr, dokonce až do teploty okolí +70 °C. Za určitých podhodnocujících podmínek lze dokonce uvažovat o teplotě okolí celých +85 °C. Vysoká účinnost, malá vlastní spotřeba (standby) a možnost dálkového řízení (zap. / vyp. pro SMD provedení) tak jako tak činí z těchto regulátorů vhodné řešení pro aplikace, které si nemohou dovolit „mrhat“ energií.
 

Základní možnosti drátových verzí:

 

Základní možnosti SMD verzí:

 

Dostupnost a cena:

Při odběru 1 000 ks vychází jeden obvod již na $6.80.

Download a odkazy:

Hodnocení článku: 

Komentáře

Viděl jsem několik pinově kompatibilních spínaných alternativ, dokonce i levnějších. Neprosadila se žádná a nevím, proč by se dražší náhrada měla chytnout. Kdo chce spínaný zdroj, osadí si ho na desce za menší prachy. Kdo nechce, ten má 7805 + chladič za 40%

Casom urcite nahradia spinane zdroje klasicke linearne stabilizatory.
Len to nebude hned musi sa do dostat aj vyvojarom do krvy ze uz netreba pouzivat 7805 ale nieco spinane. Len by som sa este pozrel na to napatie co z toho lezie, pokial viem tie lacnejsie spinane stabilizatory boli nevhodne prave pre tvar napatia ktory z nich liezol nebolo to prave DC a niektorym zvlast procesorovym aplikaciam to dost vadi.

Ale pockame si nejaky ten rocik ked aj tieto spinane regulatory budu stat 0.5e a urcite ich vsetci zacneme pouzivat.